	Mission-Related Telephone Calls to Employees - Overtime Pay

	From time to time, the question is asked about overtime pay for an employee who is called by his/her supervisor for work-related information.  The supervisor may compensate an employee for time spent on the telephone responding to the supervisor in an official manner.  For example, an Information Technology Specialist may be asked to provide some mission-related information remotely to keep certain systems functioning.  Any pay authorized by the supervisor, as compensation must be based upon the length of time the employee is actually engaged in mission-related work.  The supervisor needs to establish procedures for recording and verifying the performance and duration of the work by the employee.  Computation of overtime for principal activities is found in 5 CFR 550.112(a).

This situation is different from the two-hour minimum call back overtime authorized under 5 CFR 550.112 (h), where an employee is required to leave his/her residence and return to the official duty station to accomplish the mission-related work.
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